Tuesday, April 14, 2009

semua ini kebetulan dan sudah takdir Nya..

merujuk pada entri ini aku sepertinya kaku untuk berkata-kata..
memang aku tak sangka..
bila 10 April lepas airmata ini tak berhenti mengalir walaupun masa tu ada kat ofis..
ish..malu kan..
tapi takde yang perasan pun..aku nyorok depan pc..
lagi pn bos tak ada..
yg aku tau masa tu aku xde hati,jiwa dan perasaan..

10 april 2009, jumaat, genap 11 tahun mak pergi..hari nye pun sama..jumaat pagi pukul 10.3o..
hrmm..kebetulan..
dan aku dapat panggilan dari anak saudara aku yg ada kat shah alam..
inform that his father admited in Klang Hospital..
tugas aku inform pada semua adik beradik..
semua dah di beritahu..
cuma kurang pasti keadaan yg sbetulnye masa tu..
yg aku tahu dia mengalami LOW BLOOD PRESSURE..tekanan darah rendah dan kandungan gula dlm darah yg sgt tinggi..tibe2 je..sebab selama ni dia xde kencing manis pn cuma ad gout..

mlm tu juga pergi hospital..pergi 2 family kakak aku..
sampai kat sana kena amik pass..semua naik..aku jer tak..
sebab masa tu aku xde hati,jiwa dan perasaan..
bukan bermaksud aku kejam..tidak..
tapi aku takut sebenarnya..tak tahu kenapa..
bila kakak bagi sms

"still remember how mak wears da oxygen mask todays date 11 yrs ago?da same scene pada abg mat sekarang.."

ya..i still remember all the things..stil in my mind..

kami balik rumah malam tu dgn hati yg agak kurang senang..sebab abang ipar kata mungkin dia tak 'lama'..aku diam jer..balik umah da letih..solat,tido..
esoknye rutin harian sabtu..habis semua keje kitorang gerak ke Klang..
pusing2 sampai sesat..
last jumpa gak jalan ke Hospital tu..
pergi solat n makan dulu sebab perut dah berdangdut..

sampai kat hospital akak takde..
turun ke kedai kat bawah hospital..
takut bila tgk keadaan abg masa tu..
tercungap2 walaupun diberi bantuan oksigen..
tangan dia asyik menghentak sisi katil..
tak tau apa yg dia mahu kan..
sebab dia dah x mampu nak bercakap..
sedih..

jam 6pm kami balik..
belum pun sampai ke rumah..
kakak ipar call..
dia cakap kalau boleh patah balik ke hospital masa tu juga..
abang dah tenat..
kak ngah aku dah nangis + sakit kepala dia datang..
berhenti di Petronas,solat..
terus ke komuter station ambik anak saudara yg kebetulan cuti seminggu dr belajarnye..
katanye study week..biar lah..
jam 10.30pm, adik kaka ipar call..
suara lain mcm..
dia ckp kalau boleh cepat sikit gerak..
hati ni rasa dah jatuh..
tapi masih aku ikat kuat..
insyaallah..xde apa2..
bawa 2 kereta..kami pecah..
aku ke shah alam ambik anak2 abg kat rumahnye di seksyen 24,
kakak terus ke Klang..
alhamdulillah tak sesat lagi..
semuanye ok..
tapi..
abang dah dlm ICU..koma..
kakak ipar dah bengkak mata..kesian sekali sama dia dan anak2 nye..
aku x tau nak ckp apa..cuma..SABAR..
jam 2am, abah n kakak di kampung sampai..
suasana depan WAD 8B tu rasa mcm hening sgt..
masing2 x boleh tido..sebab xde tempat yg selesa..
kami berkampung di ats lantai depan lif..naseb baik xde pelawat lagi masa tu..
jam 3 kakak ipar panggil abah dgn nada yg cemas..
tak lama lepas tu..kak ngah keluar dan..menangis..
Innalillahhiwainnailaihi raji'un..
Allah lebih menyayanginya..
Allah sahaja yg tahu perasaan kami masa tu..
dan aku..setiap kematian aku tontoni sepanjang hidup aku..
hingga aku rasa dah tak sanggup lagi..
Allah..

Ya Rabbi..
Kau tempatkan dia Norhani bin Othman di kalangan orang2 yang beriman dan soleh..
12 April 2009
0310a.m
Wad Kardiak,
Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang.

tinggal kami 5 beradik perempuan dgn abah tersayang..semoga abah dipanjangkan umur dgn kesihatan yg sempurna..aminn..

3 comments:

Dayu said...

innallilah
bila ajal menjenguk.. takde pe yg boleh menghalang

aku_cirrus said...

innallilah...

acik sabar n tabah k..

reidaa said...

semuga tabah ya.. mungkin orang yang tak mengalami tak akan faham memang sye tak memahami tapi sye simpati.... cuma tak tahu nak bagi tahu mcm mana. sabar lah mungkin ada hikmah disebaliknya..