Thursday, July 30, 2009

macam haram!!!

kasihan sama dia..
baru celebrate birthday minggu lepas..
happy, gembira walaupun dapat hadiah bebelan dari ibu tercinta..
dan semalam 1 tragedi menimpa..
alhamdulillah..syukur dia tidak diapa-apakan..
apapun jadi pengajaran untuk semua orang bukan kaum wanita sahaja..
semua sekali..
jangan sesekali letakkan handbag anda di seat sebelah pemandu..
sangat la bahaya..setakat dia ambik handbag tu takpe..
kalau dia hunus nye pisau ke parang ke? lagi naya..
sebab semua pun terjadi pada anak saudara aku sendiri..
aniz..teresak-esak semalam bila dia call ibu dia..
alhamdulillah dia ok, cuma kad bank,ic,lesen, dan duit tunai anggaran lima ratus beserta cincin emas yang dia sengaja buka letak dalam beg..handphone naseb baik diriba..

haih..

aku pun tak faham kenapa diorang sanggup wat keje-keje macam ni..
macam yang sebelum-sebelum ni ada yang meninggal gara-gara peragut nilah..
ampun la..semua orang pun susah nak cari duit..keje sampai berjam-jam hanya untuk dapat kan beberapa ratus..ada pulak berapa puluh henget jer..macam nak mati keje..yang korang pulak senang-senang jer rembat..apa kejadahnya korang ni?aku cukup konpem mak bapak korang tak salah..tapi in the end lau polis or counselor tanya ko salahkan mak bapak..ko ingat ada ke mak bapak nak anak-anak dia jadi pencuri, perompak?sengal la korang-korang nih..macam tak ada akal..kata lelaki punya 1 nafsu 9 akal?mana kau campak segala akal-akal kau tu?sampai 1 nafsu pun kau tak boleh kawal?

na'uzubillah..

aku harap-harap dan doa agar korang-korang berubah..jangan terus jadi macam tu..sepandai mana pun kau buat keje-keje macam tu lama-lama Allah tarik juga nikmat yang kau dapat selama ni..

renung-renungkan dan selamat beramal
=)

2 comments:

kuIna LadyInRed said...

bila memandu sy selalu teringat.. tambah2 bila dengar iklan radio era.. beg sirih pun dia sosap..
bila berhenti kat traffic light tgk mat motor fikir mcm2 klu pin2 tak lock..

honey said...

tau takpe kulna..
tapi nak wat camne kan..benda nakjadi kita tak tau..
tambah pulak balik keje da penat dah tak leh nak pikir ap agknye time tu..
yela "beg sirih pun dio sosah!"
btul la tu..